Τα Αγωνίσματα κατά Διεθνή Συνομοσπονδία

 

Τα αγωνίσματα της σκοποβολής είναι αναρίθμητα. Πρακτικά όμως οι Διεθνείς Ομοσπονδίες έχουν θέσει τους κανονισμούς που διέπουν τα περισσότερα από αυτά.

 

Κατόπιν τούτου μπορούμε να κατατάξουμε τα πιο συνήθη αγωνίσματα σύμφωνα με τις Διεθνείς Ομοσπονδίες και Συνομοσπονδίες σε:

 

Ι. Αγωνίσματα ISSF

Η ISSF είναι το επίσημο αναγνωρισμένο σώμα από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για τα αγωνίσματα του προγράμματος της

Ολυμπιάδας.

 

Η ISSF ιδρύθηκε το 1907 και αποτελείται από 157 Εθνικές Ομοσπονδίες σκοποβολής.

Είναι η πρώτη Διεθνής Ομοσπονδία που ιδρύθηκε για την κάλυψη αγωνισμάτων σκοποβολής και καλύπτει το κύριο όγκο σκοπευτών διεθνώς.

Στο Ολυμπιακό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται 15 αγωνίσματα, τα αγωνίσματα όμως που καλύπτει η ISSF είναι κατά πολύ περισσότερα.

 

Τα αγωνίσματα σκοποβολής που καλύπτει είναι:

 

Α. Αεροβόλα Όπλα

Στα αγωνίσματα με αεροβόλα πιστόλια και τουφέκια ο σκοπευτής βάλει σε στόχους που απέχουν από την γραμμή βολής ακριβώς 10 μέτρα.

Οι άνδρες πρέπει να βάλουν 60 βολές σε διάστημα 1:45 ώρας και οι γυναίκες 40 βολές σε διάστημα 1:15 ώρας.

Ο στόχος αποτελείται από 10 ομόκεντρους δακτυλίους και έχει συνολική μέγιστη διάμετρο ο μεν στόχος των πιστολιών 15,5cm ο δε στόχος των τυφεκίων 4,5cm. Το κέντρο που φέρνει την απόλυτη βαθμολογία είναι για μεν τα πιστόλια 11mm για δε τα τουφέκια 0,5mm δηλαδή λίγο μικρότερο από το κεφάλι μίας καρφίτσας.

Τα ρεκόρ στα αγωνίσματα των αεροβόλων είναι:

Για τα τουφέκια έχει επιτευχθεί η απόλυτη επίδοση δηλαδή 600 στο μέγιστο 600 για τους άνδρες και 400 στα 400 για τις γυναίκες.

Στα πιστόλια τα ρεκόρ είναι 393 στα 400 για τις γυναίκες και 593 στα 600 για τους άνδρες.

 

Β. Πυροβόλα Όπλα

1. Μικρά διαμετρήματα

Τα αγωνίσματα με πυροβόλα όπλα μικρών διαμετρημάτων διεξάγονται με τουφέκια και πιστόλια των 22 εκατοστών της ίντσας.

Τα αγωνίσματα αυτά γίνονται σε σκοπευτήρια των 25 και 50 μέτρων για τα πιστόλια και των 50 μέτρων για τα τουφέκια.

 

Τα Ολυμπιακά αγωνίσματα με πιστόλι μικρού διαμετρήματος είναι τα εξής:

  • Σπορ πιστόλι Γυναικών που διεξάγεται σε σκοπευτήριο 25m.
  • Πιστόλι Ταχύτητας Ανδρών που διεξάγεται σε σκοπευτήριο 25m.
  • Ελεύθερο Πιστόλι Ανδρών που διεξάγεται σε σκοπευτήριο 50m.

Τα Ολυμπιακά αγωνίσματα με τουφέκι μικρού διαμετρήματος είναι τα εξής:

  • Τουφέκι 3 στάσεων όπου ο σκοπευτής βάλει κατά του στόχου από τρεις στάσεις, ορθίως, γονυπετώς και πρηνηδόν. Στο αγώνισμα αυτό οι άνδρες βάλουν 40 βολές από κάθε στάση σε σύνολο 120 βολών, οι δε γυναίκες βάλουν 20 βολές από κάθε στάση σε σύνολο 60 βολών.
  • Τουφέκι πρηνηδόν Ανδρών.

 

Εκτός από τα Ολυμπιακά αγωνίσματα υπάρχουν και τα εξής αγωνίσματα με όπλα μικρών διαμετρημάτων που καλύπτονται από την ISSF και είναι τα εξής:

  • Πιστόλι Standard Ανδρών
  • Τουφέκι Πρηνηδόν Γυναικών

Κάθε αγώνισμα που προαναφέρθηκε διεξάγεται και για τις νεανίδες και τους έφηβους.

 

Μεγάλα διαμετρήματα

Τα αγωνίσματα που καλύπτονται από την ISSF είναι τα εξής:

  • Πιστόλι μεγάλου διαμετρήματος όπου συμπεριλαμβάνονται όλα τα πιστόλια και περίστροφα που βάλουν βολίδες διαμέτρου από .32 εκατοστά της ίντσας έως και .38 της ίντσας δηλαδή από 7,62mm έως 9,65mm. Το αγώνισμα του πιστολιού μεγάλου διαμετρήματος ή όπως αλλιώς ονομάζεται του πιστολιού κεντρικής πυροδότησης διεξάγεται σε πεδίο βολής 25m και ακολουθούνται οι κανονισμοί του σπορ πιστολιού μικρού διαμετρήματος.
  • Τουφέκι μεγάλου διαμετρήματος όπου χρησιμοποιούνται τουφέκια που βάλλουν βολίδες με διάμετρο έως 8mm. Τα αγωνίσματα των τυφεκίων μεγάλου διαμετρήματος διεξάγονται σε σκοπευτήρια 300m και ακολουθούνται οι κανονισμοί που διέπουν και τα αγωνίσματα με τουφέκια μικρού διαμετρήματος.

Κάθε χρόνο διεξάγονται και για αυτά τα αγωνίσματα Πρωταθλήματα και Κύπελλα και αν και δεν θεωρούνται Ολυμπιακά Αθλήματα η διάδοση τους παγκοσμίως είναι όση και των Ολυμπιακών.

 

3. Κινούμενος Στόχος (RunningTarget)

Τα αγωνίσματα του κινούμενου στόχου διεξάγονται με

  • αεροβόλα τυφέκια στα 10 μέτρα
  • πυροβόλα τυφέκια μικρού διαμετρήματος στα 50 μέτρα.

Τα όπλα που χρησιμοποιούνται φέρουν διόπτρα και ο στόχος κινείται σε μία σταθερή οριζόντια διαδρομή 2m για τα αεροβόλα και 10m για τα πυροβόλα όπλα.

Ο σκοπευτής ξεκινά την προσπάθεια του με το όπλο στο ισχίο.

Οι άνδρες βάλουν 60 βολές, η δε γυναίκες 40 βολές. Οι χρόνοι που εμφανίζεται ο στόχος είναι 5 δευτερόλεπτα ή 2,5 δευτερόλεπτα ανάλογα με το τι ορίζει το αγώνισμα που συμμετέχει ο αθλητής.

 

4. Πήλινος Στόχος

Στα αγωνίσματα του πήλινου στόχου ο σκοπευτής χρησιμοποιεί για τα αγωνίσματα αυτά λειόκανο τουφέκι (κυνηγετικό με σκάγια 7 ή 9 νούμερο) και βάλει κατά πήλινων δίσκων διαμέτρου 110mm που εκτοξεύονται με μεγάλη ταχύτητα από μηχανές προς το ανοιχτό χώρο του πεδίου.

 

Ο πήλινος στόχος περιλαμβάνει τα εξής αγωνίσματα:

  • Τραπ
  • Σκητ
  • Διπλό Τραπ.

Στο αγωνίσματα του Τραπ ο σκοπευτής βάλει κατά των δίσκων που εκτοξεύονται από την κρύπτη που βρίσκεται μπροστά του σε τροχιές που δεν είναι γνωστές από αυτόν.

Στο διπλό Τραπ οι δίσκοι που εκτοξεύονται είναι δύο και ο σκοπευτής καλείται να σπάσει και τους δύο με δύο συνεχείς βολές.

Στο Σκητ οι δίσκοι εκτοξεύονται από τις δύο άκρες ενός ημικύκλιου στο οποίο κινείται ο σκοπευτής ακολουθώντας επτά βατήρες και βάλλοντας από αυτούς άλλοτε κατά ενός δίσκου και άλλοτε κατά δύο δίσκων.

Κάθε αγώνας αποτελείται από «πούλες» δηλαδή μία ομάδα 25 δίσκων που καλείται να βάλει ο σκοπευτής. Πετυχημένη βολή θεωρείται κάθε βολή που πέτυχε να αποσπάσει από τον δίσκο ένα ορατό κομμάτι του.

Στους Ολυμπιακούς αγώνες περιλαμβάνονται τα αγωνίσματα Τραπ Ανδρών (125 δίσκοι), Τραπ Γυναικών (75 δίσκοι), Σκητ Ανδρών (125 δίσκοι), Σκητ Γυναικών (75 δίσκοι), Διπλό Τραπ Ανδρών ( 150 δίσκοι).