Γενικά περί Αθλημάτων Σκοποβολής

Τα αθλήματα της σκοποβολής χωρίζονται σε πολλές διαφορετικές κατηγορίες και τύπους ανάλογα:

  • τον τύπο του όπλου π.χ. Τυφέκιο, Πιστόλι, Βαλλίστρα, Λειόκανο, με ραβδωτή κάνη
  • τις αποστάσεις των στόχων από την γραμμή βολής
  • το χρόνο που δύναται να βάλλει ο σκοπευτής κατά των στόχων
  • το διαμέτρημα του όπλου ή τον τρόπο λειτουργίας του
  • το φύλο ή την ηλικία του αγωνιζόμενου
  • τον τύπο, το μέγεθος ή το υλικό του στόχου
  • κ.α.

 

Η Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος κατατάσσει τα αγωνίσματα της σκοποβολής σε δύο κύριες ενότητες, την ενότητα του Σταθερού Στόχου και την ενότητα του Πήλινου Στόχου.

Α. ΣΤΑΘΕΡΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

Στην ενότητα αυτή κατατάσσονται όλα τα αγωνίσματα σκοποβολής που ο στόχος είναι σταθερά τοποθετημένος σε διάφορες αποστάσεις (ανάλογα το αγώνισμα) ή εάν κινείται η κίνηση του είναι με μικρή ταχύτητα σε προκαθορισμένη βραχεία τροχιά ή άξονα. Οι στόχοι που χρησιμοποιούνται στα αγωνίσματα του σταθερού στόχου είναι στην πλειονότητα τους από χαρτί ή σε μερικές περιπτώσεις από μέταλλο.

Τα πιο διαδεδομένα αγωνίσματα σκοποβολής Σταθερού Στόχου στην Ελλάδα είναι τα εξής:

  • Πιστόλι ISSF (με σειρά διαμετρήματος)
    • Αεροβόλο
    • Standard με πυροβόλα όπλα Μικρού Διαμετρήματος
    • Ελεύθερο με πυροβόλα όπλα Μικρού Διαμετρήματος
    • Ταχύτητος με πυροβόλα όπλα Μικρού Διαμετρήματος
    • Sport με πυροβόλα όπλα Μικρού Διαμετρήματος
    • Κεντρικής Πυροδότησης με όπλα Μεγάλου Διαμετρήματος

Περισσότερα: 02_statheros-stoxos

ΠΗΛΙΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
Στην ενότητα αυτή κατατάσσονται όλα τα αγωνίσματα σκοποβολής που ο στόχος εκτοξεύεται από ειδικές μηχανές με μεγάλη ταχύτητα στον αέρα. Αυτονόητα οι στόχοι του πήλινου στόχου είναι κατασκευασμένοι από υλικό όμοιο του πηλού και έχουν την μορφή δίσκου. Τα όπλα που χρησιμοποιούνται στον Πήλινο στόχο είναι λειόκανα τυφέκια όμοια με τα κυνηγετικά.


Τα πιο διαδεδομένα αγωνίσματα σκοποβολής Πήλινου Στόχου στην Ελλάδα είναι τα εξής:

  • Trap
  • Skeet
  • Double Trap
  • Sporting

 

Περισσότερα: 03_pilinos_stoxos

Ηλικιακές και κατά φύλο Κατηγορίες Αγωνισμάτων

Ανάλογα το φύλο ή/και την ηλικία του αθλητή τα περισσότερα αγωνίσματα της σκοποβολής είτε διαφοροποιούνται, είτε αναγνωρίζουν, υποκατηγορίες.

Σαν παράδειγμα, το Sport Πιστόλι απευθύνεται μόνο στις Γυναίκες, τους Έφηβους και τις Νεανίδες. Αντίστοιχα, το Πιστόλι Κεντρικής Πυροδότησης είναι αγώνισμα που αφορά μόνον τους Άνδρες.

Σε άλλα αγωνίσματα όπως π.χ. το αγώνισμα Όπλων Χειρός της σκοποβολής IPSC, όλοι αγωνίζονται μαζί αλλά αναγνωρίζονται υποκατηγορίες Γυναικών, Νέων (που περιλαμβάνει και τους Έφηβους αλλά και τις Νεανίδες), Βετεράνων (με ηλικία πάνω από 50 ετών) και Παλαιμάχων (με ηλικία πάνω από 60 ετών)

Τα Αγωνίσματα κατά Διεθνή Συνομοσπονδία

 

Τα αγωνίσματα της σκοποβολής είναι αναρίθμητα. Πρακτικά όμως οι Διεθνείς Ομοσπονδίες έχουν θέσει τους κανονισμούς που διέπουν τα περισσότερα από αυτά.

 

Κατόπιν τούτου μπορούμε να κατατάξουμε τα πιο συνήθη αγωνίσματα σύμφωνα με τις Διεθνείς Ομοσπονδίες και Συνομοσπονδίες σε:

 

Ι. Αγωνίσματα ISSF

Η ISSF είναι το επίσημο αναγνωρισμένο σώμα από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για τα αγωνίσματα του προγράμματος της

Περισσότερα: 05_international

Αγωνίσματα IPSC (Πρακτική Σκοποβολή)

Τα αγωνίσματα της σκοποβολής IPSC διεξάγονται με πιστόλια και περίστροφα διαμετρήματος 9 mm και πάνω, τουφέκια ραβδωτά αλλά και λειόκανα τουφέκια με διαμέτρημα τουλάχιστον 20GA.

Η Σκοποβολή IPSC είναι ένα σχετικά νέο, αλλά συναρπαστικό, είδος σκοποβολής .
Στα αγωνίσματα αυτά ο σκοπευτής δοκιμάζεται σε μία σειρά από σκοπευτικά προβλήματα, τα Στάδια, που αποτελούνται από ένα σύνολο στόχων, χάρτινων και μεταλλικών, μοιρασμένα μέσα στο χώρο, που βάλει ο σκοπευτής σε διάφορες θέσεις και αποστάσεις.

Πολλαπλοί στόχοι, κινούμενοι στόχοι, στόχοι που όταν βληθούν αποκαλύπτουν, ή βάζουν σε κίνηση άλλους στόχους, μερικώς καλυμμένοι στόχοι, κίνηση, τακτική, φράγματα και εμπόδια και γενικά ό,τι δυσκολία μπορεί να φανταστεί ο σχεδιαστής των Σταδίων, συνδυάζονται για να προκαλέσουν τους αθλητές. Οι σκοπευτές της σκοποβολής IPSC καλούνται να βάλουν τους στόχους με ευστοχία αλλά και με ταχύτητα αφού το τελικό αποτέλεσμα προκύπτει από την βαθμολογία δια τον χρόνο που έκανε ο σκοπευτής να βάλει κατά των στόχων.

Περισσότερα: 06_ipsc

Αγωνίσματα MLAIC

Τα αγωνίσματα αυτά διεξάγονται με εμπροσθογεμή όπλα μίας παλαιότερης τεχνολογίας που όπως καλύπτονται και αυτά με κύκλο αγώνων.

Αγωνίσματα IMSSU

Στα αγωνίσματα αυτά οι στόχοι είναι μεταλλικές σιλουέτες ζώων σε αποστάσεις από 10m έως και 400m.

Αγωνίσματα Benchrest

Στα αγωνίσματα αυτά αντί να μετρά η ευστοχία, μετράει η συγκέντρωση των βολών του σκοπευτή σε όσο το δυνατόν μικρότερο χώρο επί του στόχου. Ο νικητής είναι, αυτός που μετά το πέρας του αγώνα θα έχει τον μικρότερο κύκλο που ορίζεται από τις βολές του επί του στόχου. Η ιδιαιτερότητα αυτού του αγωνίσματος έγκειται στην δυνατότητα βολής του όπλου στηριγμένου στον πάγκο (bench) επί της γραμμής βολής. Στα αγωνίσματα benchrest χρησιμοποιούνται αεροβόλα και πυροβόλα όπλα κάθε τύπου και διαμετρήματος που κατατάσσονται σε αντίστοιχες κατηγορίες.